Ervaren verpleegkundigen zijn de zuilen van de zorg

Toegevoegd op 20-06-2019

Minister Bruins, geef de verpleegkundigen die alle hoeken en gaten van het vak kennen de eer die hun toekomt, schrijft obstetrie-verpleegkundige Gerlinda Mourits.

Als je verpleegkundige bent, tellen ervaringsjaren niet meer. Dit liet minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) begin deze maand weten met zijn nieuwe tekst voor de Wet Big II. Waar verpleegkundigen met een mbo, hbo of een ‘inservice’-opleiding (opleiding in het ziekenhuis zelf) vroeger allemaal gelijkwaardig waren, wordt er nu een onderscheid gemaakt. Verpleegkundigen met een hbo-diploma van na 2012 worden automatisch regieverpleegkundige. Hoewel het zo niet wordt benoemd, staan zij hiërarchisch hoger dan de andere verpleegkundigen. Deze laatsten moeten extra scholing volgen om een regieverpleegkundige te worden.

Onbegrijpelijk.

Ik neem jullie even mee.

Het is maart ’84, en ik begin aan de inservice-opleiding verpleegkunde in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Trots, omdat het een pracht ziekenhuis is, met een pracht opleiding. Na het halen van mijn diploma werk ik een jaar in Nieuw-Zeeland op de afdeling psycho-geriatrie in een algemeen ziekenhuis. Als ik daarna terugkom in Nederland, rond ik de tweedegraadse lerarenopleiding verpleegkunde af en werk ik als praktijk- en theoriedocent in het ziekenhuis en op een ROC. In de daaropvolgende jaren doceer ik in Nederland en Suriname, ben ik schoolnurse in Ivoorkust en specialiseer ik in obstetrie in Nederland. Ik verhuis later opnieuw, naar Liberia, waar ik twee jaar lang actief ben als praktijkdocent in het grootste ziekenhuis en aan de universiteit doceer.

Inmiddels werk ik deeltijds weer als obstetrie-verpleegkundige, want gedurende mijn hele loopbaan voelde ik dat ik terug naar dat bed van de patiënten wilde. Ik wilde zorgen voor de aan mij toevertrouwde patiënten, maar ook voor mijn jonge collega’s en leerlingen. Mij was als docent duidelijk geworden dat de theorie soms ver afstaat van de praktijk. Het echte leren vindt vooral aan het bed van de patiënt plaats.

Waarom zijn dit geen regieverpleegkundigen?
Zo ben ik, na enkele scholingen in het ziekenhuis van Tergooi en het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, teamleider geworden op verloskunde. Ik heb mijn arm om de schouder van menig collega, leerling, arts, en vooral patiënt en partner gelegd. Ik heb collega’s begeleid, gecoacht, ben kritisch geweest en heb geprobeerd hen te helpen tot hun recht te komen in hun vak. Ik schep er enorm veel genoegen in, dat collega’s mij waarderen, dat ze roepen als er calamiteiten zijn, me weten te vinden om aan de reanimatietafel te staan, maar ook als een collega met een totale burn-out in tranen op zoek is naar iemand die kan luisteren.

Lees verder bij NRC.nl 

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u de laatste 5 nieuwsberichten die geplaatst zijn.

UtrechtVacatureBank.nl - Nieuwe vacatures en CV's in Utrecht

Interesse in een nieuwe baan of nieuwe collega's in de regio Utrecht? Op de UtrechtVacatureBank.nl kunt u werk zoeken, solliciteren op een vacature en uw CV plaatsen. De start voor ander werk en een nieuwe toekomst begint hier.

UtrechtVacatureBank.nl is onderdeel van:

Stadvacaturebank